J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija
Par mumsAktivitātesFotogalerijaBibliotēkaAvīzeSkolas dokumentiSkolēniemVecākiemStundu sarakstsE-žurnālsPL

PIEKTĀS KLASES PAPILDINĀJA ZINĀŠANAS PAR LATVISKO KULTŪRVĒSTURISKO MANTOJUMU EKSKURSIJĀ UZ PREIĻIEM UN AGLONU

2022-10-17 12:36:11

Šī gada 11. oktobrī 5.a un 5.b klases skolēni devās mācību ekskursijā uz Preiļiem un Aglonu. Ekskursijas mērķis bija veicināt interesi un papildināt zināšanas par latvisko kultūrvēsturisko mantojumu, pilnveidot zināšanu un praktisko iemaņu pielietošanu par metālapstrādes iespējām.

Sākumā devāmies uz P.Čerņavska keramikas māju, kur saimnieks interesanti pastāstīja par keramikas aizsākumiem Latgalē, apskatījām unikālus keramikas izstrādājumus, par kuriem saņemtas godalgas. Keramikis Raivo Andersons rādīja, kā no māla pikas top vāzes, krūzes. Bija iespēja arī iegādāties dažādus keramikas suvenīrus, piem., svilpavniekus, pakavus, krūzītes.

Tālāk mūsu ceļš veda uz Mākslas un metāla galeriju “Nester custom”. Šeit varēja izbaudīt mūsdienīgu mākslu, kur mākslas darbi top no motociklu, mašīnu un dažādu sadzīves priekšmetu detaļām. Mūs patiesi pārsteidza galerijas īpašnieka Aleksandra Nesterjuka oriģinālās, unikālās idejas darbu radīšanā. Visi kopā varējām piedalīties radošajās darbnīcās – izveidot sev plāksnīti ar kādu uzrakstu (skat. foto).

Guvuši neaprakstāmas emocijas galerijā, braucām izlocīt kājas, pastaigājoties pa Kristus Karaļa kalnu. Netraucēja pat uz brīdi uznākušais lietus un stipais vējš.

Kā pēdējo apmeklējām Aglonā Maizes muzeju, kur saimniece Vija Kudiņa ļoti aizraujoši pastāstīja par maizes tapšanu. Un lai paši varētu pārliecināties par to, ka maizīte ir tiešām garda, saimniece cienāja ar zāļu tēju, medu, rudzu maizi un ābolu plātsmaizi. Tā kā saimniecei šajā dienā bija dzimšanas diena, mēs visi kopā suminājām ar dziesmu poļu valodā, kas V.Kudiņu aizkustināja līdz asarām, jo, kā izrādījās, viņas dzimtas saknes nāk no Polijas.

Emociju pārbagāti un atpūtušies devāmies mājup.

Informāciju sagatavoja Lāsma Šeršņova un Ilona Kablanova

PIEKTĀS KLASES PAPILDINĀJA ZINĀŠANAS PAR LATVISKO KULTŪRVĒSTURISKO MANTOJUMU EKSKURSIJĀ UZ PREIĻIEM UN AGLONU